Η εκδίκηση των μικροβίων…

Πόσο συχνά ακούμε καθημερινά ότι :

  •  τα αντιβιοτικά θεραπεύουν το κρυολόγημα και τη γρίπη
  •  τα αντιβιοτικά «ρίχνουν» τον πυρετό
  • •πρέπει να φυλάμε αντιβιοτικά στο σπίτι για ώρα ανάγκης
  •  μπορούμε να σταματήσουμε τα αντιβιοτικά, αμέσως μόλις νιώσουμε καλύτερα
  • Τα αντιβιοτικά είναι χημειοθεραπευτικά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ή πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων.

Αυτά είναι κάποια από τα αίτια της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στη χώρα μας.

Μπορεί είτε να σκοτώνουν (βακτηριολυτικά), είτε να αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων (βακτηριοστατικά). Τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να έχουν αποτέλεσμα ενάντια σε άλλες κατηγορίες μικροοργανισμών, όπως οι μύκητες και τα παράσιτα, αλλά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς.

«Εάν δεν ληφθούν μέτρα ώστε να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, ο αριθμός των θανάτων από λοιμώξεις σχετιζόμενες με πολυανθεκτικά μικρόβια, αναμένεται να είναι 10 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο το 2050 και το κόστος για την αντιμετώπισή τους να φθάσει το αστρονομικό ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO).

Και προστίθεται ότι «η επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού για την κατάλληλη διάρκεια συμβάλλει στη βέλτιστη έκβαση της λοίμωξης, στη μείωση του κόστους και κυρίως στον περιορισμό της αντοχής των μικροβίων. Τα αντιβιοτικά είναι ένας πολύτιμος πόρος και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα και να συνταγογραφούνται από πιστοποιημένο επαγγελματία υγείας.

Η μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας σε αυτά. Είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους».

  • Τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί με τεράστιες ικανότητες προσαρμογής και οι λοιμώξεις σήμερα από ανθεκτικά μικρόβια αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα και πιο δυσεπίλεπτα προβλήματα. 
  • Τα αντιβιοτικά είναι σωτήρια φάρμακα μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Υποχρέωση όλων μας είναι να τα διαφυλάξουμε αποφεύγοντας την αλόγιστη χρήση τους.

Αδειάζει η φαρέτρα για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών μικροβίων…

«Με την αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων, ακόμη και στα τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά, αντιμετωπίζουμε ένα τρομακτικό μέλλον, όπου η χειρουργική επέμβαση, ο τοκετός, η πνευμονία και οι δερματικές λοιμώξεις, θα μπορούσαν και πάλι να απειλήσουν τη ζωή των ασθενών.»

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα βρίσκεται το 2016 σε χειρότερη θέση, σε σύγκριση με το 2013, στην αντίσταση του μικροβίου του εντερόκοκκου στην βανκομυκίνη. Το μικρόβιο αυτό εμπλέκεται σε πολλές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, προκαλώντας ενδοκαρδίτιδα, σηψαιμία ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Όσον αφορά το μικρόβιο Klebsiella (Klebsiella pneumoniae), η αντίστασή του στα αντιβιοτικά τρίτης γενιάς, όπως οι φθοριοκινολόνες, οι κεφαλοσπορίνες και αμινογλυκοσίδες, ήταν στην Ελλάδα πάνω από 50% το 2013, ενώ το 2016 κυμαίνεται στο 25-50%.

Στην κορυφή της Ευρώπης παραμένει η Ελλάδα από το 2013 έως σήμερα σε μια άλλη μορφή αντιβιοτικών τις καρβαπενέμες, καθώς το ποσοστό αντοχής στη συγκεκριμένη ομάδα αντιβιοτικών ξεπερνά το 50%. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης, στην οποία εξακολουθεί να συμβαίνει αυτό.

Για το βακτήριο E.coli, μία από τις συχνότερες αιτίες λοιμώξεων του αίματος και του ουροποιητικού συστήματος, η αντίσταση στις κεφαλοσπορίνες γ’ γενιάς βρίσκεται σταθερά από το 2013 έως το 2016 στην Ελλάδα, από 10% έως 25%.

  • Τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. δείχνουν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα πολύ υψηλά ποσοστά χρήσης αντιβιοτικών και ως εκ τούτου τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής.

Τα αντιβιοτικά είναι σωτήρια φάρμακα, μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά !!!

Για να διατηρήσουμε ακέραια τη δραστικότητα και την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών και για να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους πιθανούς κινδύνους από την εμφάνιση παρενεργειών, πρέπει να τηρούνται οι κάτωθι κανόνες:

1. Αποφεύγετε να λαμβάνετε από μόνοι σας οποιαδήποτε αντιβίωση

2. Η τοπική χρήση αλοιφών ή κρεμών που περιέχουν αντιβιοτικά πρέπει να αποφεύγονται, διότι και αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων

3. Συμβουλευθείτε πάντοτε τον γιατρό σας για οποιονδήποτε πυρετό ή λοίμωξη παρουσιάσετε

4. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας σ’ ότι αφορά τη δοσολογία αλλά και τη διάρκεια λήψεως των αντιβιοτικών που σας συνέστησε

Τα αντιβιοτικά σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύτιμα φάρμακα και αναντικατάστατα σε πολλές περιπτώσεις, γι’ αυτό είναι σημαντικό ο κόσμος να κατανοήσει την ορθή χρήση τους.

Υποχρέωση όλων μας είναι να τα διαφυλάξουμε, αποφεύγοντας την αλόγιστη χρήση τους.

ΝΕΑ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Εδώ μπορείτε να επιλέξετε τα πιο πρόσφατα άρθρα

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευ – Παρ 9:00 – 13:00
Απογεύματα με ραντεβού 18.00 – 20.00 (πλην Τετάρτης}
Σάβ – Κυρ Κλειστά

 2251055112 – 6948545641

2018-05-15T12:01:40+00:00