Φίμωση και Βραχύς χαλινός 2018-05-24T11:32:54+00:00

Φίμωση και Βραχύς χαλινός

Χαλινός ονομάζεται το μικρό και λεπτό κομμάτι δέρματος που ενώνει την κάτω επιφάνεια της κεφαλής του πέους (βαλάνου) με την ακροποσθία. Πρόκειται δηλαδή για έναν σύνδεσμο που ενώνει το κεφαλάκι του πέους με το δέρμα που το καλύπτει.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο χαλινός παρουσιάζει αρκετή ελαστικότητα και ικανό μέγεθος, ώστε να επιτρέπει την ομαλή και πλήρη έκπτυξη του πέους κατά την στύση, ενώ κατά την χαλάρωση του οργάνου έλκει την ακροποσθία προς κάλυψη της βαλάνου.

Όταν είναι κοντός, έχει δηλαδή μικρό μήκος, τότε ονομάζεται βραχύς χαλινός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αποκάλυψη της βαλάνου κατά τη στύση ή στην περίπτωση που αυτή αποκαλύπτεται να κάμπτεται προς τα κάτω λόγω έλξης από το βραχύ χαλινό.

Στην περιοχή του χαλινού δημιουργούνται συνήθως μικρορρήξεις και εκδορές από τραυματισμούς κατά την σεξουαλική επαφή, οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη ουλώδους ιστού στον χαλινό και με τον τρόπο αυτό σε μεγαλύτερη μείωση της ελαστικότητάς του και σε βαθμιαία επιδείνωση της κατάστασης. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί κατά την συνουσία σημαντική ρήξη του χαλινού και αιμορραγία, η οποία τις περισσότερες φορές τρομάζει τον ασθενή.

Γενικά ο βραχύς χαλινός μπορεί να δημιουργήσει κάποια από τα ακόλουθα προβλήματα :

  • Έλξη της βαλάνου του πέους προς την κάτω επιφάνεια του κορμού του πέους.
  • Επώδυνες σεξουαλικές πράξεις.
  • Μερική ή ολική ρήξη του χαλινού κατά τη φάση της σεξουαλικής πράξης και αιμορραγία.
  • Λοιμώξεις και βαλανοποσθίτιδες.

Όταν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω πρέπει να γίνει διατομή του χαλινού.

Η επέμβαση είναι μία πράξη ρουτίνας και σχετικά απλή. Γίνεται υπό τοπική αναισθησία διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και δεν προκαλεί παρά ελάχιστη μόνο ενόχληση στον ασθενή.

Φίμωση

Είναι η κατάσταση κατά την οποία δεν είναι εφικτή η αποκάλυψη της βαλάνου με την προς τα πίσω έλξη της ακροποσθίας. Το συχνότερο αίτιο είναι η χρόνια φλεγμονή λόγω κακής υγιεινής. Παρατηρείται επίσης σε σακχαροδιαβητικούς συνεπεία χρονίας βαλανοποσθίτιδας. Σπανιότερα η φίμωση μπορεί να υποκρύπτει νεόπλασμα πέους.

Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών σπανίως παρατηρείται αληθής φίμωση.

Η φίμωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην ούρηση όσο και στην σεξουαλική δραστηριότητα

Το πρόβλημα  λύνεται με την περιτομή, που  είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της φίμωσης  με αφαίρεση τμήματος της ακροποσθίας. Είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις  στον κόσμο και έχει μακρόχρονη ιστορία, μιας και αποτελεί μία από τις πιο παλιές επεμβάσεις που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα.

Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση, διάρκειας 30 λεπτών περίπου, που γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Μετά την κυκλική αφαίρεση της ακροποσθίας, γίνεται η πλαστική αποκατάσταση με τοποθέτηση απορροφήσιμων ραμμάτων, τα οποία πέφτουν μόνα τους σε 10-15 ημέρες, διάστημα στο οποίο ο ασθενής πρέπει να απέχει από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα. Ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και την επόμενη μπορεί να εργαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα.