Πρόπτωση πυελικού εδάφους- Κυστεοκήλη 2018-06-01T09:24:19+00:00

Πρόπτωση πυελικού εδάφους- Κυστεοκήλη

Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων είναι μια γυναικολογική κήλη που οφείλεται σε χαλάρωση ή εξασθένηση των μυών και των συνδέσμων που στηρίζουν τη μήτρα και τον κόλπο. Συχνά, εμφανίζεται μετά τον τοκετό, λόγω τραύματος στην περιοχή της πυέλου, μετά από χρόνια καταπόνηση (βάρη, βήχας, δυσκοιλιότητα κλπ.) ή εξαιτίας του γήρατος. Εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, ανάλογα με το όργανο που επηρεάζεται:

Κυστεοκήλη

Ονομάζεται και «πεσμένη ουροδόχος κύστη». Εμφανίζεται όταν χαλαρώνει η στήριξη μεταξύ του κόλπου και της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα η τελευταία να προβάλει στον κόλπο. Μικρού βαθμού κυστεκολήλη μπορεί να μην είναι αντιληπτή από την ασθενή, ενώ μεγάλου βαθμού κυστεοκήλη μπορεί να σχετίζεται με ακράτεια ούρων είτε με προβλήματα στην ούρηση.

Ορθοκήλη

Συμβαίνει ό,τι ακριβώς και με την κυστεοκήλη με τη διαφορά ότι αντί για την ουροδόχο κύστη, στον κόλπο προβάλλει το κατώτερο τμήμα του εντέρου, δηλαδή το ορθό. Όταν η ορθοκήλη είναι μεγάλου βαθμού μπορεί να προκαλεί δυσκολίες στην αφόδευση.

Πρόπτωση πυελικών οργάνων – Αναγνώρισε τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων ποικίλουν σε βαρύτητα, ανάλογα με το είδος και τον βαθμό της πάθησης. Στις ήπιες περιπτώσεις, συχνά δεν εκδηλώνονται συμπτώματα, ενώ σε πιο σοβαρές καταστάσεις συνήθως η συμπτωματολογία εμφανίζεται εντονότερα μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα ή ύστερα από παρατεταμένη ορθοστασία λόγω της πίεσης που ασκείται στους μύες της περιοχής από την βαρύτητα.

Απευθυνθείτε στον γιατρό εάν:

  • Αισθάνεστε πίεση, πόνο ή πληρότητα στον κόλπο.
  • Έχετε την αίσθηση ότι κάτι «προεξέχει» από τον κόλπο.
  • Εμφανίζετε δυσκολία στην ούρηση ή συχνουρία ή ακράτεια ούρων.
  • Νιώθετε δυσφορία στην βουβωνική χώρα ή χαμηλά στην πλάτη.
  • Έχετε μειωμένη σεξουαλική διέγερση και απόλαυση ή το σεξ είναι επώδυνο (ιδιαίτερα εάν είστε νεαρή γυναίκα).