Ουρολοιμώξεις 2018-06-01T09:06:40+00:00

Ουρολοιμώξεις

Το ουροποιητικό σύστημα παίζει βασικό ρόλο στην απομάκρυνση των βλαβερών αποβλήτων από το σώμα μας. Οι λοιμώξεις είναι παθολογικές καταστάσεις όπου τα μικρόβια εισχωρούν σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού και πολλαπλασιάζονται. Κάθε τμήμα του ουροποιητικού μπορεί να προσβληθεί, αλλά πιο συχνά το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.

Οι γυναίκες πάσχουν πιο συχνά από τους άνδρες κυρίως λόγω της ανατομίας του ουρογεννητικού συστήματος. Όταν έχουμε πολλές και επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις πρέπει να διερευνηθεί κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, κυρίως ανατομικό, στο ουροποιητικό ( π.χ. λιθίαση, στένωμα ουρητήρα, κλπ.).

Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις στις γυναίκες χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: α) Προεμμηνοπαυσιακές, β) Μεταεμμηνοπαυσιακές. Οι παραπάνω κατηγορίες αφορούν τα επίπεδο των οιστρογόνων και τις διαφορές στον τρόπο κοινωνικής και σεξουαλικής ζωής.

Σε ποσοστό άνω του 80% υπεύθυνος παθογόνος μικροοργανισμός το E.coli ( Escherichia coli), ένα κωλοβακτηρίδιο που μπορεί να μεταφερθεί μέσω της ουρήθρας ή λεμφογενώς στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει ουρολοίμωξη.

Συμπτώματα:

  1. Τσούξιμο κατά την ούρηση
  2. Πυρετός
  3. Ναυτία
  4. Κοιλιακός πόνος
  5. Έμετος

Όμως μπορεί να μην δώσουν κανένα σύμπτωμα και να ανακαλυφθούν τυχαία σε μια καλλιέργεια ούρων.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εν δυνάμει σοβαρή πάθηση που αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να δημιουργήσει πολλές βλάβες στο ουροποιητικό σύστημα και ιδιαίτερα στα νεφρά. Καταστάσεις όπως οι οξεία πυελονεφρίτιδα και η οξεία προστατίτιδα χωρίς την σωστή αντιμετώπιση μπορεί να γίνουν απειλητικές καταστάσεις για την ζωή.